Sattumatutkijan ylöspanemia Liberaali yhteiskunta on ihmisen yhteiskunta!

Kokoomuksen kuvottava näytelmä

Olin reilun vuoden pois tältä blogialustalta. Lähtiessäni täältä tuumin, että näinköhän palaan. Näemmä palasin. Viikonlopun näytelmä kokoomuksen puoluekokouksessa oli sellainen, että on pakko avautua.

Minulla oli ilo olla kaksi vuotta sitten virallisena kokousedustajana valitsemassa Alexander Stubbia kokoomuksen puheenjohtajaksi. Muistan edelleen tunnelmani valinnan jälkeen. Tyytyväisyyteen sekoittui epäusko siitä, että enemmistö todella oli löytynyt raikkaalle vaihtoehdolle yli ja ohi puolue-eliitin. Heti kokouksen jälkeen kävikin hyvin ilmi, miten kova paikka Stubbin valinta oli ollut joillekin. Mieleen on jäänyt esimerkiksi kansanedustaja Eero Lehden katkera avautuminen iltapäivälehdessä. 

On pakko myöntää, että Stubb ei aloittanut puheenjohtajuuttaan ja pääministeriyttään kovin hyvin. Ilmaantuminen shortseissa lehdistötilaisuuteen antoi vastustajille  taimen, josta sittemmin kasvatettiin hirsipuu, johon Stubbin puheenjohtajuus viime viikonvaihteessa päätettiin.

Stubb ei ansainnut kohteluaan. Hänen viakseen pistetyt asiat olivat seurausta häntä ennen tehdyistä päätöksistä. Pääministerinä ja myöhemmin valtiovarainministerinä Stubb teki kaiken voitavan katastrofaalisen rakenneperustaisen tilanteemme korjaamiseksi. Torjuntavoittoon päättyneiden eduskuntavaalien jälkeen Stubbin johdolla kokoomus sai työstettyä kaikkien aikojen kokoomuslaisimman hallitusohjelman. Mutta eduskuntaryhmä halusi enemmän. Se halusi, että kaikki menee kokoomuksen tahdon mukaisesti. Sitä tahtoi tietysti myös Stubb, mutta kolmen puolueen hallituksessa on pakko tehdä kompromisseja, jotta saa edes jotain omaa eteenpäin. Minusta hallitus on vienyt kohtuullisen paljon kokoomukselle tärkeitä asioita päätökseen esimerkkeinä vaikkapa kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen ja vahvojen oluiden tulo ruokakauppoihin. Toki minäkin olisin halunnut enemmän, mutta realisti minussa kehotti olemaan kärsivällinen. Suunta on oikea. Sinne mennään.

Kärsivällisyys ei kuitenkaan tuntunut sopivan kaikille. Eduskuntaryhmän enemmistön mielestä Stubb oli syyllinen hitaaseen etenemiseen ja odotusten vastaisiin tuloksiin. Ja kas hirsipuun taimen kasvoi yllättävän vahvaksi puuksi. Kaksi vuotta sitten tappion kärsineet vapaavuorilaiset näkivät tilaisuutensa tulleen. Oli revanssin aika. 

Elina Lepomäen ilmoittautuessa puheenjohtajavaaliin ajattelin, että niin turhaa - ei vielä ole Lepomäen aika, vaikka hänen ajatuksistaan useimmat jaankin. Edelleenkin olen samaa mieltä, joskin toki ennakoimattomana seurauksena, sattumana kampanjasta on Lepomäelle  hyötyä. Hänen asemansa vahvistunee puolueessa.

Vapaavuorilaisen Orpon ilmaantuessa kamppailuun olin pettynyt. Näinkö osallistava johtajuus palkitaan? Stubb oli nostanut Orpon, Vapaavuoren ja Risikon hallitukseensa ja nyt näistä Orpo haastoi jälkimmäisten tukiessa. Ja oli näitä muitakin, jotka hylkäsivät johtajansa, esimerkkeinä mm. ministeri Lenita Toivakka ja Stubbin puoluesihteeriksi nostama Minna Arve. Lojaalisuus ei todellakaan ole hyve politiikassa.

Demokratiaan toki kuuluu, että puheenjohtajasta äänestetään. Nyt käyty vaali ei kuitenkaan ollut esimerkki demokratiasta, vaan aiemmin hävinneiden halusta päästä valtaan keinoja kaihtamatta. Maan ollessa haastavassa tilanteessa hallituksen toiseksi tärkeimmän ministerin työn häiritseminen haastamalla puheenjohtajakisaan oli tyylitöntä, ja itse näytelmä viime viikonloppuna oli kuvottava, vaikka paikan päällä Stubbia ei enää mollattukaan samoin kuin erinäisissä ulostuloissa viime kuukausien aikana.

Stubb lähti tyylikkäästi. Hän osoitti olevansa hyvä häviäjä. Kunnioitan häntä siitä(kin). Olemmeko me hänen kannattajansa yhtä hyviä häviäjiä, jää nähtäväksi. Itse tulen toki tukemaan valittua puheenjohtajaa hänen tehtävässään, mutta en unohda. Äänestäjänä minulla on yksi ääni, josta päätän vain minä. Se ei tule seuraavissa eduskuntavaaleissa menemään kenellekään viikonlopun näytelmän käsikirjoittajista tai heidän hännystelijöistään. 

PS. En lue Elina Lepomäkeä kuuluvaksi käsikirjoittajiin. Vaikka koinkin hänen lähtemisensä puheenjohtajakandidaatiksi ennenaikaisena, pidän kuitenkin hänen sanomastaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Stubbin kompastinkivi oli hallintarekisteri ja prosenteilla kikkailu. Se sitoi juuri stubbin niinsanottuun eliittiin

Käyttäjän AnttiLatvala kuva
Antti Latvala

Kyllä. Asiakysymys ratkaisi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En tietä, sitoiko eliittiin, mutta osoitti todella heikkoa tilannetajua esittää erityisesti niitä vastoin parempaa tietoja annettuja prosenttilukuja eduskunnan edessä valtiovarainministerin mandaatilla.

Juhani Kahela

Äänestäjät odottivat tekoja ei puheita. Kauniit sanat eivät totuutta muuksi muuta. Sanonta, jonka Stubbin ja monen muun poliitikon tulisi pitää mielessä. Tämän totuuden tuntee Soinikin seuraavissa eduskunta vaaleissa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Vapaavuori oli Kataisen ja Stubbin hallituksen elinkeinoministeri. Ei Stubb häntä siihen asemaan nostanut.

Jukka Laine

Demokratia sairastaa. Kaikki kaivavat maata toistensa alta päästäkseen valtaan. Ja mitään ei tapahdu tai tapahtuu päin persettä. Kataisen velkaelvytyksestä kaikki työmarkkinatapahtumat ja kompromissit joille hevosetkin nauraa tai itkee. Riippuu hevosesta.

Suomi ei pärjää lännessä, uhka ei tule idästä vaan kaikki hölmöillään ihan itse. Uusi suomalainen sananlasku voisi kuulua, muutosvastarinta voittaa aina. Otetaan velkaa ja elvytään.

Seuraavat sukupolvet maksaa. Ostetaan hävittäjiä seuraavien sukupolvien piikkiin. Hoidetaan eläköityminen seuraavien sukupolvien piikkiin. Verotus on kevyttä, eläkemaksu vaan 24% palkkasummasta ja velkaa vähän seuraaville sukupolville.

Lepomäestä piti moni mutta kansa haluaa eläköityä rauhassa. Ilman muutosta. Viisas vie rahansa Suomesta ja viisas nuori muuttaa maasta. Viisas siis äänestää jaloillaan. Antaa demarien puuhastella täällä keskenään toisiaan haukkuen ja verottaen.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Sota ei yhtä taistelijaa kaipaa! Silti, jokainen on paikkansa ansainnut.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Minustakin tästä tuli jotenkin nolo olo. Ei ollut reilua Orvolta haastaa oma hallituskumppani ja ymmärtääkseni myöskin hyvä kaveri...

Lepomäen asema taas oli ihan toinen ja olisin toivonut hänen olevan Orvon paikalla. Todellinen muutos tulevaisuuteen olisi ollut mahdollinen ja lojaalisuus kaverille ei olisi ollut häiritsemässä vaihdosta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ei politiikkaa eikä varsinkaan siihen liittyviä henkilövalintoja tehdä reiluus -periaatteella, vaan valitsijoiden enemmistön mielipiteen mukaan. Ehdolle tietysti pitää ilmaantua halukkaita. Kun ottaa huomioon, miten vähän Stubb sai ääniä ensi kierroksella, voi todeta, että vaihtoa haluavia oli reilu enemmistö, eikä se henkilövalinnoissa ole koskaan väärässä.

Mites se menikään? Ei pidä innostus liikaa naapurin saunan palosta. Omakin voi syttyä. Menihän demareillakin Urpilainen vaihtoon. Se on reaalipolitiikkaa.

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

Ne jotka sitä ei-reilu -peliä pelaavat ovat päättäjiämme. Heidän toimintansa määrittää yhteiskunnan toimivuuden. Kun he eivät pelaa reilusti - ihmisiä kun ovat - niin eikö silloin olisikin mielekästä supistaa sitä alaa, jolla nämä pelaajat toimivat? Se ala on julkinen hallinto.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Onko todella totta, että Kokoomuksen eliitti on alusta asti tehnyt kaikkensa, jotta Stubb epäonnistuisi tehtävässään? Mikä on presidentti Niinistön rooli? Kuulostaa kaksinaamaiselta peliltä! Kannattaako enää äänestää lainkaan, politiikka kun on vain likaista peliä. Mediassakin henkilöitä arvioidaan täysin toisarvoisten seikkojen perusteella, minä pidän asiapitoisesta journalismista huomattavasti enemmän.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Stubbin suurin ongelma oli juuri heikko asiaosaaminen, tai vaihtoehtoisesti täydellisesti bulvaanina toimiminen? Jos asiantuntijasuhde Stubbin mielestä hallintarekistericasessa oli 90% - 10% "myönteisesti" ja se todellisuudessa oli 10% - 90% "myönteisesti", ei voi päätyä mihinkään muuhun johtopäätökseen, kuin että joko Stubb ei tiedä tai hän toimii etäispäätteenä. Kumpikaan vaihtoehto ei anna arvoa Stubbille.

Vaikka Stubbia on arvosteltu henkilöön-menevästi, ei hän itse ole siihenkään syytön. Joku hauska temppu silloin tällöin sopii kenelle hyvänsä vastuullisen toimijan persoonalle, mutta jos syntyy kuva, että asioita hoidetaan selfiet ja shortsit edellä, jotain vastuullisuudesta häviää hälinän alle.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei Suomi ole valmis Stubbin tyyliseen johtamiseen ja esiintymiseen. Suomessa pitää olla jäyhä ja kärsivä ja mieluusti yli sadan vuoden kokemus puoluepolitiikasta.

Demarit ja Kokoomus ovat tällaisten punottavien punanenien johtamia puolueita, Kokoomus tietysti kravatti kaulassa, demareille se ei ole suotavaa.

Kateellisuus on Suomalaisia koossa pitävä voima, ja jos joku vielä hymyilee ja nauraa, silloin kaivaa oman hautansa.

Tässäkin kirjoituksessa sanotaan että ei ole vielä Lepomäen aika, niin ei sen väliä, vaikka Lepomäki olisikin pätevin ja oikea valinta puheenjohtajaksi, häneltähän puuttuu se 100 vuoden sisäpiirileikki puolueessa.

Ainoa Kokoomuksen ehdokas, jolla oli munaa oli Lepomäki, muut olivat sanomisiaan pelkääviä pikkupoikia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mikä oli Sipilälle ja Lepomäelle yhteistä? - Kumpikin haki vain puheenjohtajuutta, ei varapuheenjohtajuutta. Kumpikin tuli virallisen kasvatusorganisaation ulkopuolelta.

Keskusta uskalsi muutoksen, Kokoomus ei.

Mutta näillä mennään.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Puheenjohtajavalinnan ei pidä olla tyylikysymys vaan osaamiskysymys. Onneksi Suomessa ei ainakaan vielä ole menty siihen, että tyyli ja esiintyminen ovat ne ainoat autuaaksitekevät asiat. Stubb on kyllä erinomainen seurustelu-upseeri, mutta asiapuolella on sitten paljon heikompaa. Seurustelutaidoilla ja nokkeluudella kyllä voidaan päästä johtajaksi, mutta niillä ei sitä paikkaa pystytä pitämään.

Näyttää muuten siltä, että Lepomäki on se tulevaisuuden nimi. Niin monessa yhteydessä hänet on mainittu positiivisessa hengessä. Ja se on hyvä, sillä tästä tämän kierroksen puheenjohtajaehdokaskolmikosta hän on ainoa, jonka talouspoliittinen osaaminen ja ymmärrys on oikeasti vahvalla tasolla.

Janne Suuronen

Minä taas olin paikalla, kun Tapiolan Kokoomus valitsi Aleksander Stubbin kansanedustajaehdokkaaksi 2011 vaaleihin. Pääsin siinä yhteydessä haastattelemaan Stubbia.

Mies tunnusti, ettei tiedä mitään Suomen taloudesta, Uusimaasta (jonka edustajaksi pyrki) eikä Espoostakaan. Mutta hekotellen nauroi, että on nopea oppimaan.

Että näillä eväillä alue-edustukselliselta pohjalta toimivaan parlamenttiin, Suomen pääministeriksi ja valtiovarainministeriksi.

Pelkkä posiitivinen hype ei riitä nostamaan Suomea lamasta. Tarvitaan myös tietoa ja taitoa.

Ei niikseen, muutama vuosi aiemmin pääsin haastattelemaan silloista valtiovarainministeri Jyrki Kataistakin. Luin Suomen valtion menojen nousuluvut kehiin ja pyysin häntä selventämään, mihin niin paljon lisää valtion budjettiin rahaa on tarvittu. Kaikkien muiden (helppoihin) kysymyksiin Jyrki Kataiselta tuli vastaus, kuin rullarevolverista, mutta tätä hän nikotteli ja tunnusti ettei ( siis silloinen valtiovarainministeri! ) tiedä.

Asiakysymysten tuntemisesta niin viis. Pääasia oli, että on ihkuu ja hypee (ja arvoliberalismia).

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Vahvoja oluita ei tule kauppoihin vieläkään, teitä on kusetettu!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Vai vahvempi kalja ja kauppojen aukioloajat ne siellä hallituspapereissa oli ne tärkeät pointit.

Kyllä se oli köyhyyden lisääminen, varsinkin eläkeläisten kohdalla.
Ja hyvin olette onnistuneet => Yhä useampi eläkeläinen joutuu menemään kuntaan pummaamaan sossusta rahaa, eli kasvatatte myös byrokratiaa - kaikilla rintamilla.

Niin paitsi siellä missä kansalaiset tarvitsisivat hoivaa tai arvokkaan vanhuuden. Niisä olette kyllä leikanneet - ja huolella.
Hävetkää!

Henry

Käyttäjän JuhaKajander1 kuva
Juha Kajander

Vai että taimenesta kasvoi hirsipuu? Voisiko lohestakin kasvaa?

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

:) joo, vaimokin tuosta jo antoi noottia. Korjattu.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

On siellä edelleen "hirsipuun taimen". Mutta ehkä se on verrattavissa haukeen, joka nousi puuhun laulamaan.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Presidentti on kuin le roi du soleil, ja sen sai tuntea Katainen ja Stubb. Nyt oli ekskjyysinä Nato-asia, jossa presidentti on tehnyt sopivasti kurssinmuutoksen. Varmaan Köyliön poika on pätevä paitsi ettei puhu ruotsia.

Käyttäjän iivarilappalainen kuva
Iivari Lappalainen

"Demokratiaan toki kuuluu, että puheenjohtajasta äänestetään. Nyt käyty vaali ei kuitenkaan ollut esimerkki demokratiasta, vaan aiemmin hävinneiden halusta päästä valtaan keinoja kaihtamatta."

...demokratia ei ole sitä, että enemmistö päättää? hohhoijakkaa. jos se enemmistö olisi stubben takana, niin "hävinneet" eivät voisi pois äänestää.

Itselleni on aina jäänyt vähän mysteeriksi, mitä se stubben paljon suitsutettu osaaminen konkreettisesti on pois lukien twiittailut ja someministeriyys.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Ei voi vaatia, että ihminen siinä keskustelun tuoksinnassa puhhuu asiaa ja pyssyy asiassa, semmoset jutut voi korjata heti perhääån, mutta Stubb ei ollu avoin eikä suora, se kiemurteli just jonku hallintorekisterisallaisuuen kans, ois sanonu suohraan.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Stubb kansainvälisine kokemuksineen, kontakteineen ja ominaisuuksineen on todella arvokas resurssi Suomelle. Olisi sääli menettää se ulkomaille, mutta toisaalta voidaan kysyä, että pitääkö yhden puolueen uhrautua koko maan puolesta.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubbin jatkosuunnitelmista voinee kysyä Suzanne Innes-Stubbilta. Nykyaikaisessa perheessä tärkeät päätökset tekee oikeasti vaimo : )

Suzanne on mukava ja maanläheinen tyyppi ja puhuu hyvää suomea ja ruotsia. En usko, että hänellä on mitään kiirettä lähteä Suomesta.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Edellytys sille että Kokoomus mahdollisimman hyvin voi vaikuttaa kehitykseen Suomessa on että vaaleissa tulee runsaasti ääniä. Orpon luotsaamalla Kokoomuksella on tähän paremmat edellytykset. Stubbilla on ansionsa osaamisen kohdalla mutta hänen peroonansa monet näkevät elitistiseksi ja epäaidoksi, toki mies parantanut julkisuuskuvaansa kovassa koulussa mutta vanhat "synnit" painavat eivätkä epäluuloisimmat voi olla varmoja onko kyseessä aito "parannus" vaiko taitava näytteleminen.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Hesarin Marko Junkkari lyö Stubbia presidentillä. Niinistö itse on pariinkin kertaan irtisanoutunut tällaisesta, mutta politiikan tähtitoimittajat eivät siitä välitä.

http://www.hs.fi/politiikka/a1465785534838

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Toimittajien todellisuus on toimittajille todellisempi kuin todellisuuden todellisuus.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tiukka vaali, kun prosentit n. 45-55. Henkilö- ja toimintatapakysymyksetkin voivat näemmä jakaa puolueen kahtia. Poliittisesta linjasta kun ei ollut oikein kenenkään mukaan kyse. Mielenkiintoinen ilmiö tämän päivän politiikassa.

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Ja ehkä hyvä tarkentaa, että tässä kysymys oli nimenomaan toimintatavoista, koska kyllähän tosiasia oli se, kuten joku kolumnisti iltapäivälehdissä jo ehti kirjoittaakin, että käytännössä haettiin vastaehdokkaaksi joku, joka voi Stubbin voittaa riippumatta siitä, onko vastaehdokas varsinaisesti kaikkien mielestä paras vaihtoehto. Valittiin siis paras mahdollinen tai vähemmän huono. Tärkein ominaisuus ehdokkaalla oli kyky päihittää istuva puheenjohtaja.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Stubbin uskottavuus meni huonoksi useimpien suomalaisten silmissä - tässä ei ole kyse pelkästään johtavien kokoomusvaikuttajien tai eduskuntaryhmän mielipiteestä. Ja Stubb itse omilla toimillaan sai sen aikaan - turha on kaataa tätä muiden niskaan. Ei valtiovarainministeri voi esim. puhua 90 prosentista ja myöhemmin sanoa, että "otin luvun ihan omasta päästäni".

Eli ainoa oikea ratkaisu kokoomukselle oli mielestäni antaa muille mahdollisuus yrittää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Stubb erehtyi luvuista ja pyysi sitä moneen kertaan anteeksi. Vasemmistopopulistit tekivät siitä ennen joulua arvottoman ja valheellisen mediashown, jonka jälkitunnelmissa elämme vielä tänäänkin. Gallup-kuninkaat Antti Rinne ja Ville Niinistö vaihtoivat Stubbin vasemmistolaisempaan Orpoon. Jotain positiivista tästä pitäisi keksiä, ehkä se tulee kohta mieleen.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Vasemmistopopulistit nyt tekevät arvottoman näytelmän lähes jokaisesta hallituksen päätöksestä tai aloitteesta - se ei mielestäni ole tässä Stubb -asiassa ratkaisevaa tai olennaista.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #30

"Aina ei voi voittaa," kommentoi Orpo Ilta-Sanomille Stubbin jäähyväispuhetta. Sen voi tulkita hattuiluksi, jos haluaa. Stubb urheilijana tietää, että itsensä likoon laittaminen on aina voittamista.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

"Stubbin uskottavuus meni huonoksi useimpien suomalaisten silmissä"

Itsekin pohdin miten paljon uskottavuus kärsi, mutten löytänyt mitään mittausta. Tarkoititko että enemmistön silmissä uskottavuus katosi, vai että epäuskottavana pitävien osuus nousi yli 50%. Lähdekin kiinnostaa, varsinkin jos kyseessä on tuo ennen-jälkeen tilanne.

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Väitteeni pohjaksi minulla ei valitettavasti ole tilastollisesti kestävää dataa. Perustan sen ainoastaan omiin ja tuttujeni tuntemuksiin sekä sosiaalisessa mediassa näkemiini kommentteihin. Parempi muotoilu olisi ehkä ollut "Stubbin uskottavuus valtiovarainministerinä meni huonoksi useiden suomalaisten silmissä."

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

Twitterissä muuan kokoomuksen kansanedustaja kommentoi ylöspanemaani:

@sattumatutkija Alex on joitakin tukijoitaan fiksumpi #pulinatpois

Vastaukseni: ...tukijalla on suurempi vapaus avautua :) #jonkunonsanottavaääneen

Mielenkiintoinen muuten toi Johannes Virolaiselta peräisin oleva "pulinat pois" -hokema. Ymmärrän toki sen tarkoituksen eli että pitää päästä mahdollisimman pian eteenpäin, mutta toisaalta siihen liittyy myös tavoitteellinen "häviäjät tyytyköön kohtaloonsa" -ajattelu. Jos koskaan ei pulistaisi, niin kehitystäkään ei tapahtuisi, sillä on aivan posketon ajatus, että voittajat olisivat automaattisesti oikeassa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Pulinat pois" - Stubb yritetään lähettää ulkomaille, pois silmistä. Tällekin palstalle on kylvetty spekulaatioita hänen lähdöstään ulkomaille tai vähintään "kansainvälisiin tehtäviin" pitkin kevättä.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016061421724195_u...

Käyttäjän tp83 kuva
Vesa-Matti Saarakkala

Tuntuu tosiaan siltä, että kansainväliset tehtävät ovat poliitikkojen Siperia. Poikkeuksen tekee vain oikeastaan Sauli Niinistö, joka ei jäänyt sille tielle.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Olipas huvittavaa luettavaa oikein tohtorismieheltä aivan otsikon "kuvottava"-sanasta loppukommentteihin (jotka varmasti jatkuvat vielä).

Iso mies avaa vuoden jälkeen bloginsa uudelleen valittaakseen, kuinka oma mies korvattiin uudella kesken kauden. Itkupotkuraivarit! Ei näin saa tehdä, vaikka kuinka huonosti puoluetta johdettaisiin ja kansa nauraisi ääneen puheenjohtajan suoritukselle liian vaikean ministeripostin hoidossa. Matematiikka 6 ja taloustieteen opinnot 0. Vaikeaa on silloin toimia valtionvarainministerinä, kuten Orpokin tulee huomaamaan. Hänellehän jo sisäministerin tehtävä oli ylivoimainen.

Hieno huomio myös se, että olisi pöyristyttävää väittää, että voittajat olisivat aina oikeassa. Eivät ole. Jo Stubbin voitto kaksi vuotta sitten on oiva osoitus tästä.

Toivottavasti tämä blogi jatkuu. Sen taimenesta voi kasvaa vielä vaikka mitä ... hauskaa luettavaa.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson

Tässä tietoja Stubbin koulutuksesta: Stubb on koulutukseltaan filosofian tohtori (PhD). Hän suoritti tutkintonsa London School of Economicsissa vuonna 1999.Väitöskirjan aiheena oli Euroopan unionin joustava yhdentyminen.
Stubb on ennen tohtorin tutkintoaan suorittanut valtio-opin Master of Arts -tutkinnon Bruggen College of Europessa vuonna 1995, sekä Bachelor of Arts -tutkinnon Furman Universityssa Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa vuonna 1993. Lisäksi Stubb on saanut Pariisin Sorbonnen yliopistossa Dîplome de Langue et Civilisation Française -diplomin suoritettuaan ranskan kieltä ja ranskalaista kulttuuria käsittelevän kurssin.
Stubb kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1988 Helsinkiläisestä Gymnasiet Lärkanista. Hän suoritti Highschool diploman Mainland Highschoolissa Daytona Beachissa Floridassa vuonna 1986.Stubb oli kyseisenä vuonna vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.
Mielestäni on lapsellista tuoda esiin jotain yksittäistä kouluarvosanaa kun miehellä on tohtorin hattu melko arvostetusta kauppakorkeakoulusta Lontoossa. Nämäkin faktat olivat helposti googlattavissa mutta Tapani Tuominen tyytyi Esson baarin tietopalveeluun.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Ralf Karlsson. Vakuuttava lista - jos Stubb olisi toiminut esim. kulttuuriministerinä.

Viittaat taloustieteen osaamiseen varmaan opinnoilla London School of Economics(ssa), unohtaen ihan vaan vahingossa(?), että kyseisen opinahjon virallinen nimi on "London School of Economics and Political Science" ja Stubb suoritti tutkintonsa politiikan opintojen puolella. Vähän niin kuin olisi opiskellut kuvaamataiteita Aalto Yliopistolla ja esiintyisi diplomi insinöörinä sähkötekniikassa.

Mikään hänen opinnoistaan ei siis liippaa edes lähelle taloustiedettä ja matematiikassa hän kouluarvosanojen perusteella on auttamattoman huono.

Kuten edellä jo viittasin se, että jollain korkeakoulututkinto ja tohtorinhattu kielitieteissä, ei kelpuuta häntä toiminaan tohtorina sairaalassa. Tässä aivan sama. Hän oli erittäin heikko substanssikysymyksissä ja se johtui siitä, että Stubb joutui - ollessaan väärässä asemassa - usein vain toistamaan virkamiesten preppausmateriaaleja ja jatkamaan siitä yleiseen löpinään "yhdessä tehdään", "sisulla Suomi ennenkin", "katsotaan nyt ensin ja sitten..." jne. Valtionvarainministerin tehtävä on äärimmäisen vaativa. Siksi on huolestuttavaa, että Suomessa kerta toisensa jälkeen siihen valitaan (poliittisesti) sopivin, ei pätevin.

Peter principle: "One can only be promoted to the level of his/her incompetence". Stubbilla tämä raja tuli tässä (ja puheenjohtajan) tehtävässä vastaan, mikä ei tarkoita sitä, ettei hänestä voisi edelleen tulla hyvä kulttuuriministeri tai esimerkiksi Suurlähettiläs. Jotkut irvileuat saattavat jopa toivoa, että mahdollisimman kauas.

Käyttäjän SeijaKastari-Johansson kuva
Seija Kastari-Johansson

Kiitos kirjoituksesta. Olen seurannut sivusta, miten tiedotusvälineet alkoivat heti Stubbin valinnan jälkeen pari vuotta sitten häneen kohdistuvan jatkuvan "mollaamisen". Osa on ollut käsittämättömän epäasiallisia kommentteja. Vaikka en ole politiikassa mukana, ei ole ollut vaikeaa nähdä, miten häntä on painostettu siirtymään syrjään. Näköjään Kokoomuksella on varaa moiseen.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Ei Stubb ollut ollenkaan huono. Joitain mokia teki. Kyse oli kokoomuksen sisäisestä, moottoreina Sauli Niinistö ja Eero Lehti. Suomenruotsalainen urheileva kosmopoliitti ei käynyt. Toivottavasti köyliönmies Orpo pärjää. Ruotsinkieli tarttis kuitenkin ottaa haltuun. Minullakin oli RUKissa komppaniassa yksi suomenruotsalainen, joka lauloi Akademiska sångföreningenissä ja joka erehtyi nimittämään rynkyn lipasta makasiiniksi: silloin meidän joukkueenjohtaja ltn Nappula pisti poikaparan kiertämään kasarmia ja otti simputuksen kohteeksi!

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Ajatusharjoitus:
Laittakaa Stubb Kataisen tilalle. Kumpi olisi suoriutunut paremmin?

KE Stubb on poikkeuksellinen henkilö. Suomen pitää hyödyntää hänen osaamisensa. Toki se edellyttää, että hän itse sitä haluaa...

Toimituksen poiminnat