Sattumatutkijan ylöspanemia Liberaali yhteiskunta on ihmisen yhteiskunta!

Suomen rahankeräyslaki on holhouslaki

Valtion tehtävä on suojella kansalaistensa vapautta. Minä näen vapauden ensisijaisesti vapaudeksi toimia - ja jopa vastoin ilmeistä omaa etuani, kunhan kykenen itse vastaamaan seurauksista. Tämä on oleellista. Ja tässä monet nykyisistä laeistamme ampuvat yli. On paljon lakeja, jotka on laadittu oletuksella, että kansalaisella ei ole kykyä itse arvioida tekojensa seurauksia saati vastata niistä. Rahankeräyslaki on yksi esimerkki tällaisista laeista. Asia on nyt esillä, koska poliisi on puuttunut Wikipedian rahanpyyntöön. Wikipedia pyytää avustusta esittäen, että saadulla tuella se kykenee pysymään riippumattomana sekä valtiosta etta mainostajista. Suomen lain mukaan kyseinen tapa kerätä rahaa on laiton.

 

Rahankeräyslaki siis yksiselitteisesti kieltää pyytämästä tukirahaa johonkin toimintaan ellei lupaa keräykseen ole haettu ja saatu etukäteen. Lainsäätäjän - sinänsä jalo - pyrkimys on näin suojella kansalaisia huijareilta. Mutta tarvitseeko suojella? Tai kykeneekö valtio siihen? Vastaukseni molempiin on ei. Suojelua ei tarvita, koska kansalaisella tulee olla täysi vapaus päättää, mitä rahoillaan tekee, kunhan ymmärtää riskit. Valtion kykenemättömyys korostuu vapaan sosiaalisen median aikakaudella. Esimerkiksi Wikipedian keräys on johdettu ulkomailta, Suomen viranomaisten toimivallan ulkopuolelta.

 

Rahankeräyslaki pitäisi muuttaa joustavammaksi. Rahan kerääminen tulee sallia kaikille yhteisöille pelkällä etukäteisilmoituksella, kunhan kaksi ehtoa täyttyy:

1. Rahan antamisen tulee perustua täyteen vapaaehtoisuuteen.

2. Rahankeräyksen tuoton ja käytön tulee näkyä yhteisön kirjanpidossa, jotta rahan antaja voi viranomaisen suorittaman valvonnan kautta olla kohtuullisen varma rahansa käytöstä siihen tarkoitukseen, johon hän on sen antanut.

 

Wikipedian keräyksen suhteen en tarvitse Suomen poliisin puuttumista asiaan. Minulla on vapaus antaa tai olla antamatta Wikipedialle rahaa. En anna, koska en voi olla varma rahani menosta luvattuun käyttöön. Samasta syystä suhtaudun pidättyväisesti kaduilla kohtaamiini kerjäläisiin, joihin luen myös feissarit. Jälkimmäiset vieläpä toimivat luvallisesti (sic!).

 

PS. Yhdessä rahankeräyslain korjaamisen kanssa voitaisiin korjata myös arpajaislaki. Veikkauksen, RAY:n ja Toton monopolit pitäisi purkaa ja antaa yritysten ja yhdistysten tehdä omia rahapelejään omien tavoitteittensa toteuttamiseksi. Pelaajan tehtävä olisi pohtia kenen rahapeliä haluaa pelata eli ketä tukea. Yhteiskunta saisi hyötynsä veroista ja lisenssimaksuista sekä ennen kaikkea lisääntyvästä kolmannen sektorin toimeliaisuudesta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heikki Tähkäpää

Kyseinen herra H. lienee erikoisesti orientoitunut tällä kertaa esillä olevaan asiaan (phone calls give money). Pysytään nyt vain itse kukin omissa lesteissämme!
Ainakin meistä kahdesta nettipoliisi Marko Forss tekee tärkeämpää työtä kuin meistä kumpikaan, mukaan lukien monet, monet muut.

Käyttäjän jukkahelttula kuva
Jukka Helttula

Kaikella kunnioituksella herra T, mikä on se lesti, jonka ulkopuolelle katsot minun ylläolevalla kirjoituksellani astuneen?

Marko Forssin kirjoitus samaisesta aiheesta on hyvin asiallinen. Muuten en lähtisi arvottamaan hänen tai kenenkään muunkaan työtä toisen edelle. Kaikki työ on arvokasta.

Toimituksen poiminnat